Kinder massage

Waarom Kindermassage

Kinderen van deze tijd krijgen dagelijks te maken met veel verschillende indrukken en nieuwe ervaringen. Op school, de BSO, met sporten, bij vriendjes en vriendinnetjes, maar ook via de televisie en computer. Dit terwijl hun ontwikkeling op hoog tempo plaatsvindt.

Kinderen zijn nog heel puur en staan open voor de omgeving. Zij vinden het vaak moeilijk om alle binnenkomende prikkels te filteren, te doseren en te verwerken. En zuigen informatie op als een spons. Vooral gevoelige, drukke en (hoog)sensitieve kinderen hebben hier moeite mee.

Als het niet goed lukt om deze prikkels te doseren en verwerken, blijven indrukken zich opbouwen. Het kind raakt 'vol' en er kunnen fysieke en emotionele klachten ontstaan. Denk hierbij aan onrust, (lichamelijke)spanningen, slapeloosheid of gedragsproblemen. Wanneer dit steeds regelmatiger of langduriger voorkomt, treedt er een verstoring op in het lijfje van het kind. Hierdoor wordt de weerbaarheid verminderd en kunnen kinderen al op jonge leeftijd uit balans raken.

Om beter los te kunnen komen van alle indrukken, is het toepassen van kindermassage zeer effectief. De massage is erop gericht om indrukken en spanningen bij kinderen af te voeren. Om zo overprikkeling te verminderen en een natuurlijk herstel van de energiebalans in het lichaam te laten plaatsvinden. Het heeft een positief effect op het welzijn van jouw kind.

Maar hoe komt dit nu?

Aanraking wordt wel gezien als een eerste levensbehoefte. Voor een gezond lichaam en geest, hebben wij aanraking net zo hard nodig als voeding en beweging. Als we weinig liefdevol aangeraakt worden kan onze houding gesloten worden en ons gedrag veranderen. Door liefdevolle aanraking wordt het hormoon oxytocine aangemaakt - ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit hormoon zorgt voor binding en verbondenheid. Bij baby's en kinderen helpt dit hormoon ook in het hechtingsproces. Het wordt geassocieerd met veilige en warme gevoelens tussen baby en ouder.

Kinderen die regelmatig liefdevol worden aangeraakt groeien vaak beter, zijn vaak socialer en maken makkelijker vriendjes en kunnen vaak beter leren. Lichaamscontact bevordert dus ook de hersenontwikkeling. Verder zorgt het hormoon oxytocine ervoor dat de productie van adrenaline en stresshormonen (cortisol) vermindert, waardoor de ontspanning toe neemt. Een kind dat meer ontspannen is, is vaak minder bang. Daarnaast zorgt ontspanning ervoor dat de bloeddruk wordt verlaagd en er een effectievere spijsvertering optreedt.

 

Kindermassage

Slaapt je kind niet goed, is hij/zij rusteloos en hyperactief of vaak ziek en verkouden. Heeft je kind vaak een vol hoofd en is hij/ zij snel overprikkeld? Zijn er concentratie problemen of problemen op school?

Je wilt je kind heel graag helpen maar hoe? Misschien is kindermassage een mooie manier voor jou kind om problemen te verminderen of misschien zelfs te verhelpen.

Doormiddel van een massage is het mogelijk dat een kind weer in contact komt met gevoelens die vaak onbewust vast zitten. De aanraking zorgt ervoor dat het lichaam zich gehoord voelt. Tijdens of na de massage kunnen er emoties zoals verdriet of boosheid loskomen, omdat emoties de ruimte krijgen om te worden verwerkt. Massage geeft een boost ook aan je immuunsysteem. Tijdens de massage wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke essentiële oliën van de Doterra kinderlijn.

Hoofdmassage

Via het hoofd komen alle zintuiglijke indrukken binnen. Het is het centrum van het hele zenuwstelsel. Als het hoofd helemaal vol zit, ben je niet meer in staat om nog nieuwe indrukken te verwerken. Een hoofdmassage geeft rust en ruimte voor een kind, zodat ook nieuwe informatie weer kan worden opgenomen.

Armen en handen massage

Gespannen armen en gebalde vuisten wijzen vaak op onzekerheid, zelfbescherming en onverwerkte woede. Door armen en handen te masseren werken we de spanning in het lichaam weg en laten we alles weer stromen, zodat een kind zelfverzekerd en ontspannen kan stralen.

Voetmassage

Op de voeten zitten al je reflexpunten van je hele lichaam. Masseer je je voeten, dan masseer je dus eigenlijk je hele lichaam. Voeten zorgen voor een goede verbinding met de aarde. Ze zorgen voor evenwicht en ze zetten je in je kracht. Je voeten dragen je lichaam, regelmatige aandacht voor je voeten is daarom ook belangrijk. Door een voetmassage kom je letterlijk weer in balans.

Buikmassage

Met regelmaat komen kinderen met buikklachten en kan er geen lichamelijke oorzaak gevonden worden. In je buik vinden allerlei processen plaats, ook verwerking van je indrukken en emoties. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn als je zenuwachtig bent. Door de buik te masseren is een kind beter in staat om ook deze indrukken te verwerken.

Het doel van deze buikmassage is om ontspanning te brengen in de buik. Je ademhaling wordt weer dieper wat voor een verbetering van je spijsvertering zorgt, vastgezette emoties kunnen weer worden losgelaten.

Rugmassage

De rug houdt ons lichaam overeind en in balans. Doormiddel van een BREUSS massage vanuit de Dorn Therapie krijgen de werveltjes weer ruimte, stevigheid en balans je wordt weer recht op je voeten gezet. De BREUSS massage is een zeer zachte, eenvoudige massage met de kracht van de herhaling.

 

Kindermassage is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en kan zelfs tot in de puberteit goed gegeven worden. Met name gevoelige, drukke en hoogsensitieve kinderen hebben baat bij kindermassage. Een massage is heilzaam en een cadeau voor iedereen!

 

In overleg kijken we samen naar wat past bij jou kind. Bij de eerste sessie(s) is het prettig als de ouder er bij blijft. Ik vind het belangrijk dat een kind zich veilig voelt om een massage te ontvangen.

 

Wil je als ouder zelf ook de technieken leren van kindermassage kom dan zeker eens naar één van de workshops. Kindermassage is een prachtige manier van positieve aandacht geven aan elkaar binnen het gezin, het versterkt de onderlinge band!

Contact Me 

Martine Bogaard 

Witte Paters 13

7041 SR, 's- Heerenberg

06-13605686